GezondWijs verzorgt voor je leerlingen ook diverse gastlessen op school. Dat is ontzettend leuk voor leerlingen van alle leeftijden want er is veel te vertellen over gezonde voeding en hoe dit eigenlijk groeit.

Lekkere gastles over gezonde voeding

Met natuurlijk heel veel om samen te proeven!

Bij de gastles over gezonde voeding maken de kinderen kennis met heel veel fruit.

Eerst leren ze hoe, waar en wanneer fruit groeit. Dit wordt geen les maar een interactief gesprek waarbij de kinderen veel vragen over fruit krijgen en al snel veel vragen gaan stellen. Als er een digibord beschikbaar is wordt dit met veel beeldmateriaal ondersteund.

Daarna is er tijd voor een spelletje of het maken van een puzzel, terwijl er in de groep heel veel vers fruit wordt gesneden door de gastdocent.

Dit gaan de kinderen vervolgens proeven. Eerst spannend met een blinddoek op waarbij ze zonder te kijken elkaar een stuk fruit aanbieden.
Daarna mogen de kinderen alles proeven en kunnen ze zelf smaaknotities maken op hun
fruitformulier.

Deze workshop kan, afhankelijk van het weer en de tijd, worden afgesloten met een quiz buiten, op een schoolplein, waarbij de kinderen nog even lekker in beweging komen.

Deze gastles is geschikt voor alle leeftijden in het SO, PO en VO, de inhoud wordt door de gastdocent afgestemd op het niveau van de leerlingen.

Fruit proeven met leerlingen van een basisschool in Groningen

Actieve gastles over eetgewoonten

Samen ontdekken wat je eet

Bij deze gastles ontdekken de leerlingen in groepjes veel over hun eigen eetgewoonten, zowel thuis als op school. Met hun eigen mogelijkheden gaan ze op zoek naar de gevolgen van deze eetgewoonten en weten daarna te vertellen waar ze blij mee zijn en wat ze graag willen veranderen aan hun eetgewoonten.

De gastdocent begeleid de zoektocht naar de gevolgen van wat er gegeten wordt, hierbij wordt primair gekeken naar wat er in de eigen broodtrommel en drinkbeker zit en daarnaast naar wat er zoal wordt getrakteerd in de klas.

Het doel is niet om iets als goed of verkeerd te benoemen maar om bij je leerlingen bewustwording te creëren.

Deze gastles is eveneens geschikt voor alle leeftijden, maar leent zich best voor de bovenbouw in het PO en voor het VO.

Gastles over eetgewoonten op een basisschool in Emmen

Op excursie naar een fruitbedrijf

Alles over de bloemetjes en de bijtjes

Zonder bijen hebben wij maar weinig te eten. Bestuiving van bloemen is het begin van veel van ons voedsel. Dat regelen verschillende bestuivende insecten en natuurlijk vooral veel bijen!

Dat kan je met je leerlingen klassikaal bekijken bij een fruitbedrijf waarbij je zowel de bloemetjes ziet bloeien als het fruit ziet groeien. Uiteraard geheel afhankelijk van het seizoen. Hierbij wordt je door de imker die voor de bijen zorgt meegenomen en leren de leerlingen over de herkomst van fruit, het belang van bijen en andere bestuivende insecten en hoe ze kunnen bijdragen aan een betere biodiversiteit in hun eigen omgeving.

Lees hier meer over op de website van imkerij Bij de Drenth

Leerlingen van een school uit Assen krijgen les over biodiversiteit

Schoolfruit op school

Omdat zien eten doet eten!

Het uitgangspunt van GezondWijs is dat ieder kind gezonde voeding normaal mag vinden. Daarbij kan de school ondersteunen door actief fruit aan te bieden als normaal tussendoortje, een gezond tien-uurtje.

“Ik lust dat niet” wordt door structureel gezamenlijk fruit eten een opmerking die niet meer voorkomt op school.

GezondWijs helpt bij:

  • De financiering van het fruit
  • Keuze uit fruit- en groentesoorten en keuze uit het aantal dagen fruit per week
  • Het inzetten van schoolfruit in combinatie met het EU-schoolfruit of juist aanvullend op het EU-schoolfruit
  • Het inzetten van een ouderpeiling om de behoeften van ouders ten aanzien van schoolfruit te peilen
Klassikaal fruit eten werkt: Zien eten doet eten

Financiering

Nooit een belemmering!

Er zijn meerdere subsidies in te zetten voor de diverse activiteiten. Voor veel scholen kan bovenstaande daardoor kosteloos ingezet worden en vaak ingepland in het lopende of opvolgende schooljaar.

Geïnteresseerd in bovenstaande of andere opties? Neem vrijblijvend contact op en overleg wat voor uw school de mogelijkheden zijn!